Cabinet avocat Sorin George Botez
Telefon/fax: 0244.594.770
str. I.L. Caragiale nr.46,
Ploiesti, Prahova

 

 În România, intrarea în vigoare la 4 iulie 2006 a Legii nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal a marcat consacrarea efectivă a răspunderii penale a persoanei juridice.  Răspunderea persoanei juridice este o răspundere pentru fapta proprie comisă prin intermediul unui reprezentant care acţionează în numele persoanei juridice. Răspunderea penală a persoanei juridice, ca orice tip de răspundere, este şi aceasta un raport juridic de conflict care ia naştere în urma săvârşirii unei infracţiuni. Subiecţi ai infracţiunii sunt statul pe de-o parte, ca titular al funcţiei de apărare, şi persoana juridica pe de altă parte, în calitate de subiect activ al infracţiunii.

  Atat Codul de procedură penală în vigoare, cât şi Noul Cod de procedură penală adoptat prin legea nr.135/2010 , cod ce urmează a intra în vigoare la data de 14.02.2014, prevăd dispoziţii speciale pentru tragerea la răspundere penală a persoanei juridice.

 Sediul materiei în actuala legislaţie se află în Titlul IV, capitolul I , începând cu art. 479 ind1, iar în Noul cod de procedură penală, dispoziţiile care reglementeză procedura specială de tragere la răspundere penală a persoanei juridice sunt întâlnite în Titlul IV, capitolul II, începând cu art. 489.

                Citeste tot articolul privind PROCEDURA DE TRAGERE LA RASPUNDERE PENALA A PERSOANEI JURIDICE. ANALIZA COMPARATIVA INTRE ACTUALA LEGISLATIE SI NOUL COD DE PROCEDURA PENALA:

PROCEDURA_PRIVIND_TRAGEREA_LA_RASPUNDERE_PENALA_A_PERSOANEI_JURIDICE.pdf

Taguri:
gabriel vintila,
raspunderea penala a persoanei juridice,
noul cod de procedura penala

Dacă ţi-a fost utilă această pagină, da-ne un like pe Facebook


 
Copyright © 2001 - 2018 Cabinet avocat Sorin George Botez

Ultima actualizare: 26 mai 2017
Autentificare
Programare & webdesign: ing. Constantin Iancu