|
Începând cu 1 februarie 2013, în viaţa legislativă a României va intra în vigoare o nouă procedură prin care cetăţenii îşi pot rezolva anumite dispute fără a mai ajunge în instanţă, şi anume medierea. Phon.ro vă prezintă un scurt interviu cu Preşedintele Centrului de Mediere Muntenia, avocatul Sorin George Botez, mediator autorizat, pentru a afla câteva detalii privind noua procedură legislativă.
Reporter: Ce se va întâmpla începând cu 1 februarie în viaţa legislativă a României? Care sunt noutatile in acest domeniu ?
Sorin George Botez: Începând cu 1 februarie va intra in vigoare noul Cod de procedura civila, cod care il inlocuieste pe cel din anul 1865. Acest nou cod prevede dispozitii care sa garanteze justitiabilului un proces echitabil si finalizat intr-un termen rezonabil, inclusiv prin procedura medierii, in acord cu dispozitiile Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Din aceasta perspectiva, atat justitiabilii cat si avocatii, magistratii si ceilalti participanti la actul de justitie au mari asteptari de la noua reglementare.
Reporter: Practic ce implică o şedinţă de mediere?
Sorin George Botez: În primul rând trebuie ştiut că medierea este o modalitate alternativă de a soluţiona o dispută intre parti, prin intermediul unei persoane calificate in acest sens, respectiv mediatorul. Procedura in sine se bazeaza pe principiul neutralitatii mediatorului, a obiectivitatii si impartialitatii acestuia, fiind esentialmente o procedura confidentiala. Mediatorul nu este avocatul partii, nu este judecator si nu da sentinte, finalizarea medierii intr-un mod sau altul fiind exclusiv manifestarea vointei partilor implicate in disputa. Ca instituţie, este de sorginte americană şi a fost larg promovată în Europa, in anul 2008 fiind adoptata la nivelul Parlamentului European si al Consiliului Europei Directiva nr. 52/2008 care recomanda tuturor statelor europene implementarea in legislatia interna a modalitatilor alternative de solutionare a disputelor (ADR), implementare care trebuia finalizata pana in anul 2011. In Romania, Legea medierii a fost adoptata in anul 2006, forma initiala suferind cateva modificari importante. Medierea, în sine, nu este un proces, in sensul clasic al termenului, nu este o dispută din care cineva trebuie sa iasa invingator.Principiul de bază al medierii este ca ambele părţi să plece mulţumite (varianta ideala win-win), incheierea unui acord de mediere fiind exclusiv vointa partilor. Ca procedură, medierea este, dacă vreţi, o întâlnire, in prezenta unui practician în această profesie, mediatorul, autorizat de Consiliul de Mediere, intalnire menita sa gaseasca pentru parti o modalitate de finalizare a disputei, unanim acceptata.
Reporter: Cum credeţi că va fi văzut de cetăţeni acest proces de mediere?
Sorin George Botez: Probabil că la început va exista o reticenţă împotriva acestei posibilităţi de rezolvare a disputei, atat din partea justitiabililor, dar si a multor avocati, speriati de posibilitatea de a finaliza atat de repede un caz. Insă, plecând de la ideea că instanţele sunt tot mai aglomerate, iar noul Cod de Procedură Civilă, deşi conţine norme care ar trebui să ducă la o rezolvare mai rapidă a procesului, nu va fi, cel puţin în viitorul imediat, în măsură să aducă această rapiditate, sunt absolut convins că părţile vor apela la mediere. Ca să vă daţi seama de gradul de aplicabilitate a medierii în ţările unde ea şi-a câştigat recunoaşterea ca modalitate alternativa de soluţionare a disputei, o să vă spun că în litigiile comerciale din Statele Unite cam 80% dintre ele se termină prin mediere. In Europa ea este larg aplicata in tari cu un sistem judiciar net superior celui din tara noastra si ma refer in primul rand la Germania, Marea Britanie, Danemarca si nu numai.
Reporter: Era nevoie de institutia medierii in România?
Sorin George Botez: Fara discutie ca da ! Practicienii dreptului ştiu ce înseamnă să administrezi judiciar un caz. La acest moment, instantele de judecata sunt sufocate de numarul dosarelor aflate pe rol si aceasta in situatia arhicunoscuta a subdimensionarii personalului necesar si a unei lipse de fonduri acuta. S-a ajuns in situatia ca primul termen de judecată să fie acordat chiar si la 18 luni de la momentul sesizarii instantei, ceea ce inseamna o insatisfactie pentru justitiabil. Chiar şi după acel prim termen există extrem de multe incidente procedurale care pot conduce la apariţia acelui proces numit “proces nesfârşit”. Trebuie să ţinem cont si de faptul că, potrivit ultimelor raportări ale Ministerului Justiţiei, anual se soluţionează in Romania 2 milioane de dosare, fiind clar că instanţele sunt depăşite de această aglomerare a cauzelor.
Reporter: Căror cetăţeni li se adresează acest proces de mediere?
Sorin George Botez: În primul rând aş vrea să punctez un lucru! Medierea nu este, aşa cum s-a spus, obligatorie. Părţile, însă, în anumite situaţii prevazute de lege sunt obligate ca înainte de a sesiza instanţa să se adreseze mediatorului, pentru a fi informate cu privire la procedura medierii şi avantajele ei. Legea prevede exact care sunt cazurile si aici ma refer la litigiile de familie ( divorturi, situatia minorilor si altele), litigii civile cu valoare de sub 50.000.-lei, litigii legate de proprietate cum ar fi granituiri, stramutari de hotare, litigiile legate de protectia consumatorului, litigiile de munca, cauze penale unde retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor duc la inlaturarea raspunderii penale. Informarea pe care o face mediatorul este gratuita, partilor eliberandu-se un certificat in acest sens, certificat absolut necesar pentru ca instanta sa inregistreze cazul. In acelasi timp, partile, aflate la informarea asupra medierii si a avantajelor acesteia pot avea optiunea sa incerce o mediere efectiva, adresandu-se in acest sens mediatorului. Ca domeniu, ea nu este limitata, fiind posibilă în orice situaţie în care se pun în discuţie drepturi care pot fi negociate.
Reporter: Este avantajoasă pentru cetateni medierea, din punct de vedere financiar?
Sorin George Botez: Indiscutabil! În primul rând, medierea nu este supusă niciunei taxe judiciare, in cadrul medierii nu se administreaza probe, nu se fac expertize. Din punctul de vedere al costurilor, acestea sunt cu siguranţă mult mai mici decat cele cauzate de un litigiu in instanta, partile prezente la mediere negociind anticipat onorariul cu mediatorul pe care l-au sesizat. Aici, ca si in cazul avocatilor, piata regleaza nivelul onorariilor care se vor percepe de catre mediatori. Finalmente putem aprecia ca procesul de mediere este unul care oferă avantaje atât din punctul de vedere al costurilor cât şi al timpului, dacă părţile reuşesc să ajungă la o înţelegere”.
- Taguri:
- mediere,
- mediator,
- procedura,
- civila,
- justitie,
- avocat,
- avocati,
- magistrat,
- magistrati,
- mediatorul
Dacă ţi-a fost utilă această pagină, da-ne un like pe Facebook
|
|